Varmepumper er velkjent for å være energibesparende og gi deg bedre inneklima. I tillegg har den en to-i-en effekt, hvor den holder huset varmt på vinteren og kaldt på sommeren. 

HVORDAN FUNGERER EN VARMEPUMPE?

Den vanligste varmepumpen i private husholdninger i Norge er luft-til-luft varmepumpen. Uteluften blir varmet opp eller kjølt ned avhengig av innstillingene dine, før den pumpes inn som luft i hjemmet ditt: derav navnet luft-til-luft. Tidligere var mange skeptiske til varmepumper, da de ikke hadde nok effektivitet til å holde et hus varmt gjennom vinteren. Derimot er dagens varmepumper tilpasset norsk klima, og sammen med å være mer miljøvennlig enn andre varmekilder, er varmepumper kommet for å bli. Husk likevel på at inne i selve pumpen finner man væske og gass, og derfor er det lovpålagt å bruke en sertifisert installatør når man skal sette opp en varmepumpe hjemme. 

Les også vår stor guide: Varmepumpe test

MAKROMANN.NO

Varmepumper kommer i to deler, en del plasseres ute og en del plasseres inne. Ved hjelp av væske og gass inne i selve varmepumpen, 

Dette foregår ved hjelp av en blanding av væske og gass, inne i selve varmepumpen. Væsken lar seg fordampe og kondensere, for deretter å varmen ved kondenseringen, til oppvarming. Fordelen med en varmepumpe er at den også kan brukes som aircondition på varmere dager.

HVOR SKAL JEG PLASSERE VARMEPUMPEN?

Varmepumper er på sitt mest effektive i moderne hjem med åpne planløsninger. De er en punktoppvarmingskilde, og derfor er det smart å plassere den i det rommet som blir mest brukt. Det er også anbefalt at innedelen plasseres i nærheten av en trapp dersom huset går over flere etasjer, for å få maksimalt utbytte av den. Uansett hvor du finner ut at den passer best i ditt hjem, samtidig som du sparer strøm, er ikke innedelen av en varmepumpe særlig høylytt. Utedelen lager derimot en god del vibrasjonsstøy, og denne trenger en del ettertanke for å plasseres hvor den ikke kan høres. 


Dersom du finner rett plass til utedelen vil du unngå unødvendige driftsfeil, i tillegg til at du vil spare mye mer strøm på sikt. Det er derimot en øvre og nedre grense for hvor stor avstand det kan være mellom utedelen og innedelen, og denne avstanden vil variere noe fra modell til modell. Hvis du velger å ha dem langt fra hverandre, vil ikke effekten av varmepumpen reduseres. Siden utedelen lager en god del vibrasjonsstøy, bør du absolutt unngå å ha den for nærme naboens hus – eller enda verre, soveromsvindu. Du bør heller ikke feste den til selve huset ditt, men heller ta nytte av grunnmuren eller et bakkestativ. For å beskytte utedelen, bør man også få tak i et lite tak eller et lite hus til varmepumpen. Det vil skjerme den mot nedbør og uvær, slik at den vedlikeholdes mye bedre. 

HVILKET STRØMFORBRUK HAR EN VARMEPUMPE?

Veksten av varmepumper i Norge er i full blomstring, og salget av varmepumper er høyere enn noen gang før. Dette er på grunn av både større fokus på miljø og forbudet som har blitt opprettet mot oljefyring. Mange er også på utkikk etter å spare mer, og da er en varmepumpe midt i blinken. De er energieffektive, og er derfor med på å kutte strømregningen. Per i dag sies det at hvis man vanligvis har et strømforbruk på 25.000 kWh i året, kan man i gjennomsnitt spare 4800 kWh hvert år. Selv om en varmepumpe koster en god del, mellom 15.000 og 30.000 kroner, vil det kun ta en håndfull år før man da har tjent investeringen tilbake – og etter dette kan man dra nytte av sparingen livet ut. 

KUN HÅNDPLUKKET RABATTER OG KUPONGER BARE NÅR VI FINNER NOE VERDT

Vi verdsetter personvernet ditt. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet

🏆 HVORDAN FUNGERER EN VARMEPUMPE?

Uteluften blir varmet opp eller kjølt ned avhengig av innstillingene dine, før den pumpes inn som luft i hjemmet ditt: derav navnet luft-til-luft. Tidligere var...

🔍 PLASSERING AV VARMEPUMPE

De er en punktoppvarmingskilde, og derfor er det smart å plassere den i det rommet som blir mest brukt. Det er også...

🤔 VARMEPUMPE STRØMFORBRUK

Dette er på grunn av både større fokus på miljø og forbudet som har blitt opprettet mot oljefyring. Mange er også på utkikk...