Å mestre slipsknytingens edle kunst er essensielt for alle som har håp om å fremstå som en passelig stilsikker mann. Stiller du med slipset på halv-tvers gir det klart inntrykk av manglende eleganse. En stram og fin knute derimot bare oser klasse.

1. Finn riktig slipstype

Sørg for at du velger et slips som er enkelt å knyte: Hvor vanskelig det er å knyte et slips avhenger særlig av materialet det er laget av. Slips av enkelte kunstfiber kan f.eks. være svært glatte, noe som gjør at knuten fort kan gå opp hvis du nøler med knytingen. 

Husk også at tykke silkeslips kan skades av å knytes for stramt og generelt misbruk. Nybegynnere kan med hell velge et billig slips fra bakerst i skapet for å øve med!

2. Velg knuten for deg

Det finnes mange forskjellige slipsknuter. De varierer i vanskelighetsgrad. Den mest utbredte er nok den klassiske «half-Windsor» knuten. Den er både enkel og elegant, og passer med de fleste skjortekrager og slipstyper. 

Men det er ingen grunn til å følge flokken blindt. Valg av slipsknute er nok en sjanse til å uttrykke din personlighet og stil via klesveien.  

3. Begynn alltid foran speilet

Uvante slipsbrukere bør alltid begynne foran speilet. På den måten holder du best oversikt over hva du gjør. Men vær klar over at det også kan virke forvirrende. Særlig hvis du samtidig følger en instruksjon som dette. 

4. Mål riktig 

Uavhengig av valg av knute, er første steg alltid å legge slipset rundt nakken slik at du har to deler foran deg på skjortebrystet: en tykk og en tynn. Nøkkelen for en vellykket knute er å måle riktig slik at hver av de to sidene av slipset har passe lengde. Dette avhenger av hvor langt slipset ditt er, og hvor tykk hals du har. Det er bare å prøve og feile til du treffer blink.

Selve knuten

Nøyaktig hvordan du går frem, avhenger fra knutetype til knutetype. Her har du en enkel oppskrift for den populære «half-Windsor» knuten:

  1. Plaser slipset rundt nakken
  2. Legg den tykke delen over den tynne delen
  3. Før den tykke enden tilbake igjen under slipset 
  4. En løkke har nå blitt dannet
  5. Før den tykke enden gjennom løkken bakfra
  6. Stram til slik at slipset danner en knute

Så godt som alle slipsknuter har elementer som du finner i denne oppskriften. Basisutgangspunktet er i hvert fall neste alltid det samme. 

Ikke stram til for mye

Det er viktig å merke seg at siste punktet i oppskriften over – stram til – må gjøres forsiktig. Strammer du til for hardt vil du få en slipsknute som ser alt for mye ut som en, ja, knute rett og slett. Det er slettes ikke målet. Slipsknuten skal vær stram og fin, men ikke synlig innstrammet.  

Øving gjør mester

Å knyte et slips krever til syvende og sist en betydelig grad av finfølelse. Det er rett og slett en kunst du må lære gjennom å øve. Du bør definitivt ikke vente med å begynne til 20 minutter før en date hvor du øsker å imponere!

KUN HÅNDPLUKKET RABATTER OG KUPONGER BARE NÅR VI FINNER NOE VERDT

Vi verdsetter personvernet ditt. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet

🏆 Finn riktig slipstype

Hvor vanskelig det er å knyte et slips avhenger særlig av materialet det er laget av. Slips av enkelte kunstfiber kan f.eks..

🔍 Velg knuten for deg

De varierer i vanskelighetsgrad. Den mest utbredte er nok den klassiske «half-Windsor» knuten..

🤔 Alltid foran speilet

Uvante slipsbrukere bør alltid begynne foran speilet. På den måten holder du best oversikt over hva du gjør. Men vær klar over at det også kan virke forvirrende..