Pannekaker er for mange mat som gir komfort og glede i hverdagen. Ettersom nordmenn stadig blir mer helsebevisst, også i matveien blir sunne pannekaker mer og mer omtalt. Pannekaker er et naturlig valg når man vil ha en ekstra god helgefrokost, eller frokost for middag opplevelse i hverdagen. Ettersom tradisjonelle pannekaker ikke akkurat har rykte på seg for å være noe man bør spise for ofte, inneholder de faktisk ingredienser som kan være bra for deg. Trikset er å gå for fullkorn, kutte ned på sukker og eventuelt bytte ut noe av melet med proteinpulver dersom du trener regelmessig.

Les vår stor guide: Proteinpulver test

Det er ingen hemmelighet at pannekaker betyr massevis av karbohydrater. Det er nok en av grunnene til at de fleste elsker pannekaker. Ettersom karbohydrater er det kroppen bruker for å få energi, betyr dette også at pannekaker fungerer godt for å få energinivået i kroppen opp. Dersom man bytter ut hvitt mel med fullkornsmel som Fibra eller havremel, får man likevel i seg karbohydrater, men mer av de gode som holder energinivået oppe i lenger tid. Man får også i seg rikelig med fiber, som hjelper til med å stabilisere blodsukkernivået. 

Din lørdagsfrokost med familien med pannekaker på bordet er kanskje ikke det samme uten lønnesirup, men frykt ikke, her finnes det mange gode alternativer. Man kan velge å erstatte det med rå honning, som i følge mange kostholdsveiledere er medisinsk på mange måter. Alternativt kan man velge en naturlig lønnesirup som har vært gjennom minimalt behandling eller tilsette et par dråper av Stevia.

Dersom man ønsker å bytte ut sirupen med frukt, er dette også et godt alternativ for å holde det sunt. Våres anbefaling er jordbær, blåbær og banan, men mulighetene er mange. 

Et annet triks man kan gjøre for å holde pannekakene spennende, smakfulle, men også sunne er å tilsette små biter mørk sjokolade i røren. Her anbefales det å bruke sjokolade som er 70% kakao eller mørkere. Dette kan enten bestilles på nettet, eller kan man kjøpe en plate mørk sjokolade og kutte den opp i små biter. Vær oppmerksom på at denne kan være relativ bitter på smak, spesielt i store mengder.

Mørk sjokolade er godt for mye, og inneholder blant annet helsebringende plantestoffer, antioksidanter og mineraler. I følge kostholdsekspert Berit Nordstrand, teller mørk sjokolade til og med som en grønnsak. Man kan kjøpe mørk sjokolade både med og uten sukker og det er ingen grunn til å ikke tilsette denne smakfulle ingrediensen i dine sunne pannekaker. 

Som dere ser i teksten ovenfor er det mange måter man kan gjøre tradisjonelle pannekaker om til en sunnere alternativ, som man kan spise med god samvittighet. Det er ikke mange justeringer som skal til, før pannekakene går fra å være en usunn lørdagskos, til noe man kan spise med god samvittighet i både hverdag og helg.

Hele familien kan nyte disse og oppskriftene kan fint justeres til ulike behov, restriksjoner eller allergier. Vi anbefaler å kombinere pannekakene med fersk frukt, slik at man får i seg enda mer av det gode gjennom et tilfredsstillende måltid. 

KUN HÅNDPLUKKET RABATTER OG KUPONGER BARE NÅR VI FINNER NOE VERDT

Vi verdsetter personvernet ditt. Du kan når som helst melde deg av nyhetsbrevet

🏆 GÅ FOR FULLKORN, KUTTE NED PÅ SUKKER

Ettersom tradisjonelle pannekaker ikke akkurat har rykte på seg for å være noe man bør spise for ofte, inneholder de faktisk ingredienser som..

🔍 FIBRA ELLER HAVREMEL

Dersom man bytter ut hvitt mel med fullkornsmel, får man likevel i seg karbohydrater, men mer av de gode..

🤔 SMÅ BITER MØRK SJOKOLADE I RØREN

Mørk sjokolade er godt for mye, og inneholder blant annet helsebringende plantestoffer, antioksidanter og mineraler. I følge kostholdsekspert Berit Nordstrand..